An Interview with Beata Cervin - Shapers Of Light

An Interview with Beata Cervin

An Interview with Beata Cervin

An interview with Beata Cervin

Beata Cervin is Stockholm based portrait and fashion photographer, who uses Photography as her therapy, and creative outlet. She gets inspired by everything that is colourful and shiny. Finding glossy pieces of old candy wrapper in her coat pocket excite her as much as spotting a ruby-red parrot wearing fancy jewellery. Beata has taken pictures for brands including A Found, Kicks, Bik Bok, RFSU, Aplace Magazine, Happy Socks, New Balance and Universal Music.

How did you build your portfolio when you just started out as a photographer?

B: Jag jobbade med en tidning som hette Radar, som fokuserade på konst, kultur och musik, där hittade jag spännande och intressanta människor att intervjua och fotografera, det ledde till flera jobb och på den vägen är det. Jag började med att fotografera mycket artister för tidningen. När jag blev sugen på att fota mer mode började jag kontakta agenturer, stylister och makeupartister för att göra ”speck” jobb att försöka få med i tidningar. Det ledde ofta till riktiga jobb och sen började det rulla på.

B: I worked with a magazine called Radar that focused on art, culture and music; there I found exciting and interesting people to interview and photograph, which led to additional jobs and so it started. In the beginning I photographed a lot of artists for newspapers. When I got a taste for fashion photography I started to contact agencies, stylists and makeup artists to do “low budget” jobs that I tried to sell to magazines. This then often led to real jobs and so the ball started rolling.

What was your first paid job and what were the main challenges?

B: Oj, jag kommer faktiskt inte ihåg det. Det måste varit 10 år sedan, jag kan tänka mig att det var ett bröllop eller liknande under tiden jag pluggade. Antagligen var jag jättenervös! Jag började plugga foto direkt efter gymnasiet och tog nog de jobb som dök upp.

B: Ooh, I don’t think I remember. It must have been 10 years ago, I would think it was a wedding or a similar job that I did during my studies. I was probably super nervous! I started studying photography directly after high school and would take any job I could get.

We followed Beata on a shoot for Heja Livet, a women’s organisation focusing on women’s health. The photoshoot took place in the woods of Nacka, a suburb area just outside of Stockholm.

Behind The Scenes – using Profoto A10

How did the idea for this photoshoot come together? What were the main factors when deciding on what gear to bring along?

B: Hela konceptet och ideén som jag har fått i uppdrag av Heja Livet att jobba efter är ”kvinnors hälsa”. Tanken är att jag ska skapa posters för dom att sälja för att samla in pengar till välgörenhet. Detta projekt har varit väldigt mycket trial and error, det är svårt att veta innan vad som fungerar. Jag har nog testat 10 olika ideer och i slutändan blev det 4 olika posters (den här ideen kom inte med :)))) Tanken med den rosa röken var att det skulle bli en abstrakt bild som hade kunnat symbolisera lite vad som helst, men kanske en orgasm? Vi valde att ta med en blixt att sätta bakom röken för att lysa upp den och för att få mer struktur i röken.

B: The concept and idea that I was assigned by Heja Livet is to work towards “women’s health”. The idea was that I should create posters that they then could sell and the funds raised would go to charity. This project has been a lot of trial and error, it’s hard to know beforehand what will work. I have probably tested 10 different ideas and in the end 4 different posters were chosen (the pink smoke  didn’t make the cut :)))) The idea with the pink smoke was to create an abstract image that could symbolise anything, but maybe an orgasm? We decided to use a flash behind the smoke to give it more structure and depth.

What inspires you and how much creative input do you have compared to the client?

B: Jag kan inspireras av vadsomhelst. Musik, film, böcker, vänner, andra fotografers bilder, allt är ju inspiration. Det är väldigt olika hur mycket kreativ input jag har, med heja livet projektet fick jag helt fria händer efter att de gett mig uppdraget, så länge bilden speglar kvinnors hälsa. I det projektet  blev jag ju art director, set designer, fotograf, retuschör, creative director osv. Men oftast kommer ju kunden med en klar ide som vi tillsammans försöker utföra så bra som möjligt.

B: I can get inspired by anything and everything. Music, film, books, friends, other photographers, anything really is inspiring. It is varied how much creative input I have, with the heja livet project I got total freedom for the assignment, as long as the pictures depicted women’s health. For this project I became the art director, set designer, photographer, retoucher, creative director etc. But most often I pitch the client an idea that we then try to realise together.

What kind of research do you do before a shoot?

B: Det är också väldigt olika men det viktigaste för mig är att ljuset blir bra och att jag känner mig trygg med det. Så att innan kolla upp vad jag ska ha för ljus och bolla med andra hur jag får till det är viktigast.

B: This varies a lot from shoot to shoot but the most important thing for me is that I realise the lighting I envision and that I feel comfortable with it. Researching beforehand what kind of lighting I need and discussing how I can achieve this with others, is key for me.

What is your favourite kind of lighting and how do you achieve it?

B: oj, mitt favoritljus kommer alltid vara naturligt ljus och det vet jag inte hur en får till genom att ljussätta, alltså gillar jag att fota utomhus, kanske i en black box, att ljuset kommer framifrån. Men ni får gärna lära mig hur jag sätter naturligt ljus med hjälp av blixtar 🙂

B: Ooh, my favourite light is always going to be natural light and I don’t know how to create this with flash. I like to photograph outside, maybe in a black box, so that the light comes from the front. However, you are very welcome to teach me how to achieve natural light with the help of flashes. 🙂

What camera do you use and what is your favourite lens?

B: jag har en canon 5D mark 3, men hyr oftast in en nyare när jag fotar. Det är nämligen dags att byta. Mitt favoritobjektiv är nog 50, det är litet, lätt och en kan ta både helkropp och snygga porträtt med det.

B: I have a Canon 5D mark 3, but often rent out a newer model for photoshoots. It’s time that I exchange my camera. My favourite lens is probably a 50, it is small, compact and you can both take full length and close-up portraits with it.

And last, what is your favourite snack to bring along on a photoshoot?

B: Så tråkigt men bananer hehe, sen är jag beroende av coca cola

B: So boring but it’s bananas hehe, and then I am also addicted to coca cola…

Written by Kristina Babak

 

Check out more of Beata’s work on Instagram.

Profoto equipment used for the Pink Smoke photoshoot.

Profoto’s A10 flash

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *